Jadłospis 14 – 18.10.2024
14.10.2024 Poniedziałek
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie – śliwki
obiad – barszcz biały z kluseczkami i kiełbasą (śląska) na wywarze wieprzowym, zabielany, pieczywo mieszane,
mandarynki
podwieczorek – kanapka z pieczywa mieszanego z masłem
i powidłami śliwkowymi niskosłodzonymi, herbata owocowa
15.10.2024 Wtorek
śniadanie – zupa mleczna – płatki zbożowe, kanapki z pieczywa mieszanego masłem i serem, ogórek świeży
II śniadanie – jabłka
obiad – kotlet devolay, ziemniaki z koperkiem, surówka warzywna z sosem jogurtowym, kompot śliwkowy
podwieczorek – kisiel owocowy, chrupki kukurydziane
16.10.2024 Środa
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa pomidor, kakao
II śniadanie – winogrono, sałatka owocowa (Zuchy)
obiad – krupnik na wywarze drobiowym, pieczywo mieszane,
jabłka
podwieczorek – budyń z truskawkami
17.10.2024 Czwartek
śniadanie – zupa mleczna – owsianka pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony
II śniadanie – gruszki
obiad – bitki wieprzowe w sosie, kasza pęczak, mizeria, kompot
podwieczorek – jogurt naturalny z bananem
18.10.2024 Piątek
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, serek twarogowy naturalny, ogórek kiszony, herbata z cytryną
II śniadanie – jabłka
obiad – dorsz pieczony, ziemniaki z koperkiem, surówka
z marchewki, jabłka i brzoskwini z sosem jogurtowym, kompot podwieczorek – kaszka manna z malinami
Woda do picia – dostępna w salach na życzenie dzieci.
Spis alergenów występujących w potrawach:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
- Cytrusy
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.