Jadłospis

JADŁOSPIS 2 – 6.10.2023 r.

Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

2.10.2023

pieczywo mieszane z masłem

serek topiony

ogórek kiszony

kawa zbożowa

z mlekiem

śliwki zupa pomidorowa na wywarze drobiowym, zabielana,

pieczywo mieszane

jabłka

pieczywo mieszane pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami

herbata ziołowa

alergeny 1,  7 15 1, 7, 9 1, 8, 9
Wtorek

3.10.2023

zupa mleczna –

płatki zbożowe, mleko.

pieczywo mieszane

z masłem, dżem niskosłodzony

jabłka gulasz wieprzowy (szynka), kasza orkiszowa, surówka warzywna z sosem jogurtowym, kompot owocowy (śliwki) galaretka

z owocami

alergeny 1, 7 1, 3, 9
 

Środa

4.10.2023

zupa mleczna – owsianka

pieczywo mieszane

masło

kiełbasa szynkowa

pomidor

sałata

gruszki zupa ogórkowa na wywarze wieprzowym,

pieczywo mieszane

banany

ryż zapiekany

z jabłkami

alergeny 1, 7 1, 9, 15 1, 7
Czwartek

5.10.2023

parówki z szynki

pieczywo mieszane

z masłem

ketchup

papryka czerwona

kakao

jabłka risotto z kurczakiem i warzywami, kompot kefir z truskawkami

biszkopty

alergeny 1, 7 3, 7 7
Piątek

6.10.2023

mleko, płatki zbożowe

kanapki – pieczywo mieszane

ser żółty

ogórek kiszony

jabłka zupa warzywna zabielana, pierogi leniwe z masłem

i cynamonem,

kompot

kanapka z pieczywa mieszanego

z masłem

i ogórkiem

alergeny 1, 7 15 1, 3, 1, 7

Woda do picia  –   dostępna w salach na życzenie dzieci.

 Spis alergenów występujących w potrawach:  

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne,
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
  15. Cytrusy

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA  MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.