Jadłospis

JADŁOSPIS

20 – 24.03.2023

Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek
20.03.2023

Poniedziałek

pieczywo mieszane

masło

pasta z tuńczyka

ogórek kiszony

kawa zbożowa z mlekiem

pomarańcze zupa pomidorowa na wywarze wieprzowym z ryżem, zabielana

pieczywo mieszane

jabłka

kanapka z pieczywa mieszanego z masłem i powidłami śliwkowymi niesłodzonymi

herbata owocowa

alergeny 1, 4, 7 15 1, 7, 9, 15 7, 8
21.03.2023

Wtorek

zupa mleczna – płatki kukurydziane niesłodzone

pieczywo razowe z masłem

pieczeń rzymska

pomidory

 

jabłka

 

kotlet drobiowy, ziemniaki

z koperkiem, marchewka gotowana z masełkiem i bułką tartą,

kompot wieloowocowy

twarożek

chrupki kukurydziane

alergeny 1, 7 1, 3, 7 7
22.03.2023

Środa

zupa mleczna- owsianka

pieczywo mieszane

masło

ser żółty

ogórek świeży

gruszki zupa warzywna na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną.

pieczywo mieszane

orzechy laskowe

banany

ciasto marchewkowe z kremem serowym i orzechami włoskimi

herbata ziołowa

alergeny 1, 7 1, 7, 8, 9, 15 1, 7
23.03.2023

Czwartek

zupa mleczna z płatkami zbożowymi pieczywo mieszane masło

wędlina drobiowa

pomidory

winogrona bitki wieprzowe , kasza jęczmienna,, surówka warzywna z sosem jogurtowym,

kompot porzeczkowy

kakao

wafle ryżowe

alergeny 1, 7 1, 7 1, 3, 7
24.03.2023 Piątek pieczywo mieszane

masło

serek twarogowy

sałata

rzodkiewki

herbata z cytryną

jabłka zupa ogórkowa,

pierogi ze szpinakiem,

z masłem i cebulką,

kompot wieloowocowy

kaszka manna na mleku

z przecierem malinowym

alergeny 1, 7 15 1, 3, 7 1, 7

 Woda do picia – dostępna w sali na życzenie dzieci

 Spis alergenów występujących w potrawach:  

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne,
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
  15. Cytrusy

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA  MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.