Jadłospis
13 – 17.01.2025
13.01.2025 Poniedziałek
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony
kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie – mandarynki
obiad – zupa ogórkowa z kluseczkami na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną, pieczywo mieszane, jabłka
podwieczorek – kanapka z pieczywa mieszanego z masłem i powidłami
śliwkowymi niskosłodzonymi, herbata owocowa
14.01.2025 Wtorek
śniadanie – kanapki z pieczywa mieszanego masłem i serem, ogórek świeży
herbata z cytryną
II śniadanie – jabłka
obiad – risotto z kurczakiem i warzywami, kompot wiśniowy
podwieczorek – kisiel owocowy, chrupki
15.01.2025 Środa
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, pomidor
kakao
II śniadanie – winogrono
obiad – zupa krupnik na wywarze wieprzowym, pieczywo mieszane, banany
podwieczorek budyń z truskawkami
16.01.2025 Czwartek
śniadanie – zupa mleczna – owsianka, pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony
II śniadanie – gruszki
obiad – kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka i ananasa z sosem jogurtowo – majonezowym, kompot z porzeczek
podwieczorek – jogurt naturalny z bananem
17.01.2025 Piątek
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, serek twarogowy naturalny, ogórek kiszony, herbata z cytryną
II śniadanie – jabłka
obiad – makaron ze szpinakiem i boczkiem, z sosem serowym, kompot z owoców mieszanych
podwieczorek – kaszka manna z malinami
Woda do picia – dostępna w salach na życzenie dzieci.
Spis alergenów występujących w potrawach:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
- Cytrusy
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.