JADŁOSPIS 2 – 6.10.2023 r.
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek
2.10.2023 |
pieczywo mieszane z masłem
serek topiony ogórek kiszony kawa zbożowa z mlekiem |
śliwki | zupa pomidorowa na wywarze drobiowym, zabielana,
pieczywo mieszane jabłka |
pieczywo mieszane pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami
herbata ziołowa |
alergeny | 1, 7 | 15 | 1, 7, 9 | 1, 8, 9 |
Wtorek
3.10.2023 |
zupa mleczna –
płatki zbożowe, mleko. pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony |
jabłka | gulasz wieprzowy (szynka), kasza orkiszowa, surówka warzywna z sosem jogurtowym, kompot owocowy (śliwki) | galaretka
z owocami |
alergeny | 1, 7 | – | 1, 3, 9 | – |
Środa 4.10.2023 |
zupa mleczna – owsianka
pieczywo mieszane masło kiełbasa szynkowa pomidor sałata |
gruszki | zupa ogórkowa na wywarze wieprzowym,
pieczywo mieszane banany |
ryż zapiekany
z jabłkami |
alergeny | 1, 7 | – | 1, 9, 15 | 1, 7 |
Czwartek
5.10.2023 |
parówki z szynki
pieczywo mieszane z masłem ketchup papryka czerwona kakao |
jabłka | risotto z kurczakiem i warzywami, kompot | kefir z truskawkami
biszkopty |
alergeny | 1, 7 | – | 3, 7 | 7 |
Piątek
6.10.2023 |
mleko, płatki zbożowe
kanapki – pieczywo mieszane ser żółty ogórek kiszony |
jabłka | zupa warzywna zabielana, pierogi leniwe z masłem
i cynamonem, kompot |
kanapka z pieczywa mieszanego
z masłem i ogórkiem |
alergeny | 1, 7 | 15 | 1, 3, | 1, 7 |
Woda do picia – dostępna w salach na życzenie dzieci.
Spis alergenów występujących w potrawach:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
- Cytrusy
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.