Jadłospis

Jadłospis

20 – 24.05.2024

Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

20.05.2024

Poniedziałek

pieczywo mieszane

z masłem.

pasta z tuńczyka

ogórek kiszony

kawa zbożowa

z mlekiem

arbuz barszcz biały na wywarze wieprzowym, z kiełbaską (śląska) i makaronem, zabielana śmietaną

pieczywo mieszane

jabłka

kanapka z pieczywa mieszanego z masłem i powidłami

śliwkowymi niskosłodzonymi

herbata owocowa

Alergeny 1, 4, 7 15 1, 3, 9 7, 15
21.05.2024

Wtorek

zupa mleczna –

płatki zbożowe

kanapki z pieczywa mieszanego masłem

i serem

ogórek świeży

jabłka gulasz wieprzowy (szynka), kasza jęczmienna, surówka warzywna z sosem jogurtowym,

kompot wiśniowy

kisiel owocowy

chrupki

Alergeny 1, 4, 7 7 7
22.05.2024

Środa

pieczywo mieszane

z masłem

szynka drobiowa pomidor

kakao

winogrono zupa koperkowa na wywarze drobiowym, z kluseczkami, zabielana,

pieczywo mieszane

banany

budyń z truskawkami
Alergeny 1, 7 15 7, 9 7
 

23.05.2024

Czwartek

Z

zupa mleczna – owsianka pieczywo mieszane z masłem

dżem niskosłodzony

truskawki kotlet drobiowy, ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidora i ogórka z sosem jogurtowym,

kompot z porzeczek

jogurt naturalny

z bananem

Alergeny 1, 7 1, 3, 7 3 1, 7, 15
 

24.05.2024

Piątek

pieczywo mieszane z masłem

serek twarogowy naturalny

ogórek kiszony

herbata z cytryną

jabłka paluszki rybne, ziemniaki

z koperkiem , surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

kompot z owoców mieszanych

kaszka manna

z malinami

Alergeny 1, 7, 15   4 1, 7

Woda do picia  –   dostępna w salach na życzenie dzieci.

 Spis alergenów występujących w potrawach:  

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne,
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
  15. Cytrusy

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA  MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.