Jadłospis

JADŁOSPIS

20 – 24.09.2021

Śniadanie II Śniadanie Obiad Podwieczorek
20.09.2021

Poniedziałek

pieczywo mieszane

masło

pasta z tuńczyka

ogórek kiszony

kawa zbożowa z mlekiem

śliwki grochówka na wywarze wieprzowym z ziemniakami i kiełbasa (śląska)

pieczywo mieszane

jabłka

kanapka z masłem,

kabanosy, ser twarogowy milandia

herbata owocowa

alergeny 1, 4, 7 15 1, 7, 9, 15 7, 8
21.09.2021

Wtorek

zupa mleczna – płatki kukurydziane niesłodzone

pieczywo razowe z masłem

pieczeń rzymska

pomidory

 

jabłka

 

udko pieczone, ziemniaki z koperkiem, sałata z pomidora i ogórka z sosem jogurtowym,

kompot wieloowocowy

ciasto marchewkowe z kremem serowym i orzechami włoskimi

herbata ziołowa

alergeny 1, 7 1, 3, 7 7
22.09.2021

Środa

zupa mleczna- owsianka

pieczywo mieszane

masło

ser żółty

ogórek świeży

gruszki zupa koperkowa na wywarze drobiowym, z kluseczkami, zabielana śmietaną.

pieczywo mieszane

orzechy laskowe

banany

twarożek

chrupki kukurydziane

alergeny 1, 7 1, 7, 8, 9, 15 1, 7
23.09.2021

Czwartek

zupa mleczna z płatkami zbożowymi pieczywo mieszane masło

wędlina drobiowa

pomidory

winogrona kotlet mielony , ziemniaki

z pietruszką, marchewka

z groszkiem, kompot owocowy

budyń malinowy
alergeny 1, 7 1, 7 1, 3, 7
24.09.2021 Piątek pieczywo mieszane

masło

serek twarogowy

sałata

rzodkiewki

herbata z cytryną

jabłka kotlecik jarski (kasza jaglana, marchew, seler, pietruszka)

ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony,

kompot wieloowocowy

kaszka manna na mleku

z przecierem malinowym

alergeny 1, 7 15 1, 3, 7 1, 7

 

Spis alergenów występujących w potrawach: 

  1. Skorupiaki i produkty pochodne,
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki
  14. Cytrusy

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA  MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.