JADŁOSPIS
14 – 18.04.2025
14.04.2025 Poniedziałek
śniadanie – pieczywo mieszane, masło, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie – winogrono
obiad – zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z ryżem, zabielana, pieczywo mieszane, jabłka
podwieczorek – budyń śmietankowy z truskawkami
15.04.2025 Wtorek
śniadanie – zupa mleczna – płatki kukurydziane niesłodzone
pieczywo razowe z masłem, pieczeń rzymska, pomidory
II śniadanie – jabłka
obiad – udko pieczone, ziemniaki z koperkiem, surówka z sałaty lodowej, ogórka i rzodkiewki z sosem jogurtowo – majonezowym, kompot wieloowocowy
podwieczorek – twarożek, chrupki kukurydziane
Środa 16.04.2025
śniadanie – zupa mleczna- owsianka, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek świeży
II śniadanie – gruszki
obiad – miruna pieczona, ziemniaki z pietruszką, surówka z marchewki i jabłka, kompot
podwieczorek – kanapka z masłem i pastą jajeczną, herbata owocowa
17.04.2025 Czwartek
śniadanie – zupa mleczna z płatkami zbożowymi pieczywo mieszane masło, wędlina drobiowa, pomidory
II śniadanie – winogrona
obiad – risotto z kurczakiem i warzywami (fasolka szparagowa, marchew, kalafior, brokuł, brukselka),kompot porzeczkowy
podwieczorek – kakao, wafle ryżowe
18.04.2025 Piątek
śniadanie – Śniadanie wielkanocne
(pieczywo mieszane z masłem, wędlina drobiowa, jajko, talerz warzyw – pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, sałata, babka wielkanocna, herbata z cytryną)
II śniadanie – jabłka
obiad – barszcz biały na wywarze wieprzowym z kiełbasą (śląska) i jajkiem, zabielany, pieczywo mieszane, banany
podwieczorek – kisiel owocowy, chrupki kukurydziane
Woda do picia – dostępna w salach na życzenie dzieci.
Spis alergenów występujących w potrawach:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
- Cytrusy
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.