JADŁOSPIS 18 – 22.03.2024 r.
Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek
18.03.2024 |
pieczywo mieszane z masłem
serek topiony ogórek kiszony kawa zbożowa z mlekiem |
banany | zupa pomidorowa na wywarze drobiowym, zabielana,
pieczywo mieszane jabłka |
pasta marchewkowa
z papryką, pieczywo mieszane z masłem, herbata owocowa |
alergeny | 1, 7 | 15 | 1, 7, 9 | 1, 8, 9 |
Wtorek
19.03.2024 |
zupa mleczna –
płatki zbożowe, mleko. pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony |
jabłka | bitki wieprzowe (szynka), kasza orkiszowa, mizeria, kompot owocowy | galaretka
z owocami |
alergeny | 1, 7 | – | 1, 3, 9 | – |
Środa 20.03.2024 |
zupa mleczna – owsianka
pieczywo mieszane masło kiełbasa szynkowa pomidor sałata |
gruszki | zupa koperkowa na wywarze wieprzowym, z kluseczkami, zabielana śmietaną,
pieczywo mieszane banany |
ryż zapiekany
z jabłkami |
alergeny | 1, 7 | – | 1, 9, 15 | 1, 7 |
Czwartek
21.03.2024 |
parówki z szynki
pieczywo mieszane z masłem ketchup papryka czerwona kakao |
jabłka | udko pieczone, ziemniaki
z koperkiem, surówka warzywna z sosem jogurtowym, kompot |
kefir z truskawkami
biszkopty |
alergeny | 1, 7 | – | 3, 7 | 7 |
Piątek
22.03.2024 |
mleko, płatki zbożowe
kanapki – pieczywo mieszane ser żółty ogórek kiszony |
jabłka | dorsz pieczony, ziemniaki
z pietruszką, surówka z marchewki i jabłka, kompot |
kanapka z pieczywa mieszanego
z masłem i ogórkiem |
alergeny | 1, 7 | 15 | 1, 3, | 1, 7 |
Woda do picia – dostępna w salach na życzenie dzieci.
Spis alergenów występujących w potrawach:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
- Cytrusy
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.