Jadłospis

JADŁOSPIS

27.06 – 1.07.2022

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

27.06.2022

Poniedziałek

pieczywo mieszane

z masłem

pasta z tuńczyka

ogórek kiszony

kawa zbożowa

z mlekiem

pomarańcze

zupa pomidorowa z ryżem

na wywarze drobiowym, zabielana

pieczywo mieszane

jabłka

budyń śmietankowy

z musem malinowym

Alergeny

1, 4, 7

15

1, 7, 9

7

 

28.06.2022

Wtorek

zupa mleczna –

płatki jaglane

pieczywo mieszane

z masłem

i serem

ogórek świeży

gruszki

kotlet drobiowy, ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów i ogórka z sosem jogurtowym

kompot wiśniowy

ryż z cynamonem

mus jabłkowy

Alergeny

1, 7

7, 9

7

 

29.06.2022

Środa

pieczywo mieszane

z masłem, szynka drobiowa, pomidor

kakao

banany

zupa warzywna

na wywarze wieprzowym,

zabielana śmietaną

pieczywo mieszane

jabłka

kisiel owocowy

chrupki kukurydziane

Alergeny

1, 7

1, 7, 9

 

30.06.2022

Czwartek

zupa mleczna – owsianka

pieczywo mieszane

z masłem,

dżem niskosłodzony

winogrona

klops gotowany w sosie koperkowym, ziemniaki z pietruszką, surówka warzywna z sosem greckim,

kompot z porzeczek

pieczywo mieszane

z masłem, półmisek warzyw + kabanosy drobiowe

herbata ziołowa

Alergeny

1, 7

3, 7

7

 

01.07.2022

Piątek

pieczywo mieszane

z masłem

serek twarogowy naturalny

ogórek kiszony szczypiorek

herbata z cytryną

jabłka

makaron ze szpinakiem , boczkiem carskim i sosem serowym,

kompot z owoców mieszanych

kaszka manna

z truskawkami

Alergeny

1, 7, 15

 1, 3, 7

1, 7

 

Woda do picia – dostępna w sali na życzenie dzieci

 Spis alergenów występujących w potrawach:  

  1. Skorupiaki i produkty pochodne,
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki
  14. Cytrusy

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA  MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.