Szanowni Rodzice!
W celu optymalnej współpracy przedszkola z rodzicami i zapewnienia jak najlepszych warunków pobytu dziecka w przedszkolu prosimy o konsultacje dotyczące przedszkolnego menu.
W naszym przedszkolu żywienie dzieci organizowane jest na podstawie ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154)
Link:
http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160001154/O/D20161154.pdf
Prawidłowość realizacji zaleceń kontrolowana jest na bieżąco przez Państwową Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Chełmnie.
W przedszkolu wdrożony jest system HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli; jest to zespół wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, realizujących jako całość system zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Dostawy produktów spożywczych zapewniane są przez:
– obiady – Catering „Obiadek” E. Bajerska, Biskupice
– produkty mleczne – Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Wysokie Mazowieckie
– pieczywo – Piekarnia „Polkorn”, Ciechocinek
– owoce i warzywa – PHU D. Kawalec, ul. Lipowa, Unisław
– wędliny – PHU „Krzyś”, ul. Lipowa, Unisław
– pozostałe produkty spożywcze, woda – Hurtownia ADAST, Chełmno
W przedszkolu podawane są codziennie 4 posiłki. Dzieci bez ograniczeń mają dostęp do niegazowanej wody mineralnej.
Stosujemy się do wymogów zawartych w rozporządzeniu – posiłki są minimalnie solone, nie używamy Vegety, kostek rosołowych, zup i sosów w proszku, nutelli. Dżemy i powidła są niskosłodzone. Do każdego posiłku podawane są warzywa i owoce. Przedszkole ma obowiązek zapewnienia przynajmniej 3 porcji mleka dziennie – dzieci otrzymują prawie codziennie zupę mleczną, kaszkę mannę, ryż na mleku, budyń, ser, twarożek, jogurty, maślankę i kefir.
Niektóre potrawy i napoje przygotowywane w przedszkolu są słodzone w ilościach minimalnych ok. 100 g na 5 – 6 litrów kawy, kakao, herbaty lub kompotu (zgodnie z Rozporządzeniem i za zgodą SANEPID-u). Kompoty sporządzane są z owoców świeżych (w sezonie) i mrożonych (poza sezonem).
Pozwalamy na świętowanie urodzin przez dzieci i częstowanie cukierkami z tej okazji.
Podawane dzieciom w przedszkolu menu jest kompromisem pomiędzy oczekiwaniami rodziców, a upodobaniami żywieniowymi dzieci.
Dzieci w większości (ok. 80 – 90 %) odmawiają jedzenia ciemnego pieczywa, surówek, surowych warzyw, niektórych owoców. Podawano w przedszkolu potrawy, które w całości były wyrzucane – taki los spotkał surówkę z marchewki i jabłka na podwieczorek (wielokrotnie ponawiane próby podawania), surówki warzywne z sosem winegret, kaszę jaglaną na mleku, budyń z kaszy jaglanej, sałatkę z kaszą jaglaną. Gdy mamy taką sytuację (czyli głodne dzieci i wyrzucone jedzenie) – ulegamy nawykom żywieniowym dzieci i podajemy produkty akceptowane przez większość przedszkolaków.
Gdybyśmy mieli podawać tylko to, co dzieci lubią – jadłospis musielibyśmy ograniczyć do rosołu, kotletów i naleśników.
Zaznaczam, że w naszym przedszkolu dzieci nigdy i w żaden sposób nie są zmuszane do jedzenia – stosujemy jedynie zachętę i dobry przykład.
Za sukces przedszkola uważamy spożywanie bez protestów przez większość dzieci:
– owsianki
– jogurtu naturalnego
– twarożku
Obcując na co dzień z dziećmi wiemy, że w domach powszechnie spożywają słodycze, batoniki, chipsy, potrawy typu fast food, piją słodkie napoje. W okresie letnim popularne są wyprawy na lody do pobliskiej lodziarni. Częste są sytuacje, gdy dziecko rano przychodzi z batonikiem w rączce.
Przedszkole zdaje sobie sprawę ze swojej ważnej roli w kształtowaniu właściwych postaw i nawyków żywieniowych, jednakże całkowite wyeliminowanie z diety dzieci szkodliwych produktów (soli, cukru, białego pieczywa) wymaga długofalowych działań, które swój początek muszą mieć w domu rodzinnym oraz kontynuację w postaci współpracy domu i przedszkola.
Mając na uwadze zdrowie dzieci i ich dobre samopoczucie w przedszkolu wynikające z właściwego żywienia prosimy Rodziców o współpracę – przedstawienie swoich uwag dotyczących jadłospisu i propozycji jego modyfikacji. Może Państwa dzieci lubią i jadają coś, czego w przedszkolu nie podajemy. Może moglibyśmy coś zmienić, ulepszyć.
Zmiany jakościowe i ilościowe menu przedszkolnego będą się wiązały najprawdopodobniej ze zwiększeniem stawki żywieniowej. Aktualnie stawka ta ustalona jest na poziomie 7,00 zł dziennie i z powodu inflacji i wzrostu cen żywności (którą wszyscy odczuwamy na co dzień) jest już niewystarczająca.
Przesyłam Państwu ankietę, dotyczącą żywienia dzieci w przedszkolu i zachęcam do wyrażenia swojej opinii.
Ankieta jest anonimowa.
Z poważaniem
Dyrektor Przedszkola
Elżbieta Krause
Ankieta
dotycząca przedszkolnego jadłospisu
Czy są potrawy lub produkty, których Państwa dziecko nie je i dlaczego? | |
Jakie są Państwa sugestie dotyczące żywienia Waszego dziecka w przedszkolu? | |
Czy dziecko je śniadanie w domu przed wyjściem do przedszkola? | |
Proszę wymienić trzy zestawy śniadaniowe, które dziecko je najchętniej | |
Co pije Wasze dziecko najchętniej do posiłków? | |
Proszę wymienić trzy zupy, które dziecko je najchętniej: | |
Proszę wymienić dwie zupy, które dziecko je, ale mniej chętnie: | |
Proszę wymienić trzy dania mięsne obiadowe, które chętnie je dziecko | |
W jakiej postaci Wasze dziecko je ryby ? | |
Jakie dania obiadowe dziecko je najchętniej (proszę podać trzy dania)? | |
Jakie warzywa gotowane,jako dodatek do obiadu, podajecie Państwo dziecku? | |
Czy podajecie Państwo dziecku kapustę kiszoną, ogórki kiszone? | |
Jakie surówki do obiadów proponujecie Państwo dla dziecka, które najchętniej je? | |
Proszę zaproponować śniadanie dla Waszego dziecka. | |
Proszę zaproponować zestaw obiadowy dla Waszego dziecka. | |
Co proponujecie Państwo na podwieczorek dla Waszego dziecka: | |
Uwagi |