Jadłospis 22 – 26.04.2024
22.04.2024 Poniedziałek
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie – gruszki
obiad – krupnik na wywarze wieprzowym, pieczywo mieszane, jabłka
podwieczorek – ciasto marchewkowe, herbata owocowa
23.04.2024 Wtorek
śniadanie – zupa mleczna – płatki zbożowe, kanapki z pieczywa mieszanego masłem i serem, ogórek świeży
II śniadanie – jabłka
obiad – kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, mizeria, kompot wiśniowy
podwieczorek – kisiel owocowy, chrupki kukurydziane
24.04.2024 Środa
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, pomidor, kakao
II śniadanie – winogrono
obiad – zupa szczawiowa na wywarze drobiowym z kluseczkami i jajkiem gotowanym, zabielana, pieczywo mieszane, banany
podwieczorek – budyń śmietankowy na mleku z truskawkami (przecier)
25.04.2024 Czwartek
śniadanie – zupa mleczna – owsianka pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony
II śniadanie – gruszki
obiad – udko pieczone, ziemniaki z koperkiem, surówka warzywna z sosem greckim, kompot z porzeczek
podwieczorek – jogurt naturalny z bananem
26.04.2024 Piątek
śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, serek twarogowy naturalny, ogórek kiszony, herbata z cytryną
II śniadanie – jabłka
obiad – makaron ze szpinakiem i boczkiem, sos serowy, kompot z owoców mieszanych
podwieczorek – kaszka manna na mleku z malinami
Woda do picia – dostępna w salach na życzenie dzieci.
Spis alergenów występujących w potrawach:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
- Cytrusy
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.