Jadłospis

Jadłospis 22 – 26.04.2024

22.04.2024 Poniedziałek

śniadaniepieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, kawa zbożowa z mlekiem

II śniadanie – gruszki

obiad – krupnik na wywarze wieprzowym, pieczywo mieszane, jabłka

podwieczorek – ciasto marchewkowe, herbata owocowa

23.04.2024 Wtorek

śniadanie – zupa mleczna – płatki zbożowe, kanapki z pieczywa mieszanego masłem i serem, ogórek świeży

II śniadanie – jabłka

obiad – kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, mizeria, kompot wiśniowy

podwieczorek – kisiel owocowy, chrupki kukurydziane

24.04.2024 Środa

śniadanie – pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, pomidor, kakao

II śniadanie – winogrono

obiad – zupa szczawiowa na wywarze drobiowym z kluseczkami i jajkiem gotowanym, zabielana, pieczywo mieszane, banany

podwieczorek – budyń śmietankowy na mleku z truskawkami (przecier)

25.04.2024 Czwartek

śniadanie – zupa mleczna – owsianka pieczywo mieszane z masłem, dżem niskosłodzony

II śniadanie – gruszki

obiad – udko pieczone, ziemniaki z koperkiem, surówka warzywna z sosem greckim, kompot z porzeczek

podwieczorek – jogurt naturalny z bananem

26.04.2024 Piątek

śniadaniepieczywo mieszane z masłem, serek twarogowy naturalny, ogórek kiszony, herbata z cytryną

II śniadanie – jabłka

obiad – makaron ze szpinakiem i boczkiem, sos serowy, kompot z owoców mieszanych

podwieczorek – kaszka manna na mleku z malinami

Woda do picia  –   dostępna w salach na życzenie dzieci.

 Spis alergenów występujących w potrawach:  

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne,
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
  15. Cytrusy

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

PRZEDSZKOLE  ZASTRZEGA  MOŻLIWOŚĆ DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.